A JavaScript engedélyezve kell, hogy legyen a böngészőn, hogy az oldal minden funkciója megfelelően működjön.
SAM Tools and Services

Három tényező is arra utal, hogy az elkövetkező három hónapban jelentősen megnő a valószínűsége (másként fogalmazva: kockázata) annak, hogy a hazai vállalatok, intézmények szoftverlicenceit auditálni kívánja a Microsoft:

  1. A Microsoft üzleti éve június 30-án zárul, ezért az áprilisban induló negyedik negyedév árbevételi eredményei mindennél fontosabbak a szoftvercég számára. A harmadik üzleti negyedév eredményeit április 26-án fogja publikálni a cég – és erre az időpontra a befektetők és tőzsdei elemzők is “ki vannak hegyezve”, hiszen ez támpontja az éves eredményekkel kapcsolatos várakozásoknak is.
  2. Évek óta erősödő trend, hogy a licencauditok válnak a nagy szoftverszállítók egyik meghatározó bevételi forrásává – olyannyira, hogy az auditok immár nem alakalomszerűen történnek, hanem árbevétel-terveket rendelnek hozzájuk.
  3. A Microsoft világszerte és Magyarországon is a legaktívabb auditorok közé tartozik, és gyakorlatilag nincs olyan szervezet, ahol a szoftvervagyonnak ne tennék ki jelentős hányadát Microsoft-termékek.

Ha mindezeket a szempontokat figyelembe vesszük, könnyen juthatunk arra a következésre, hogy az április-május-júniusi időszakban a hazai vállalatok és intézmények is minden korábbinál nagyobb valószínűséggel számíthatnak licencaudit-megkeresésre.

Az audit maga ugyan ritkán kerülhető el, kockázatai és végkimenetele viszont jelentősen befolyásolható felkészüléssel, azaz proaktív szoftvergazdálkodási szemlélettel. Nem szabad szem elől téveszteni azt, hogy a szállító által gyakran felajánlott „segítség” nem önzetlen, a kínált eszközök pedig nem a felhasználó érdekét szolgálják.

Csak független licenctanácsadó, és gyártó-független szoftvergazdálkodási (SAM) eszköz lehet a garancia arra, hogy a felkészülés révén csak a cég valós igényeinek megfelelő szoftverhasználat licencdíjait kelljen megfizetni, azaz annyi licencdíjat fizessünk, amennyi jogos, de annál semmivel sem többet!

László Fábián

Your Turn To Talk

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..