A JavaScript engedélyezve kell, hogy legyen a böngészőn, hogy az oldal minden funkciója megfelelően működjön.
SAM Tools and Services

Az Oracle üzleti évének utolsó negyedéve március-április-május hónapokra esik, és hagyományosan ebben az időszakban éri el a cég éves árbevételének 40%-át. Az pedig egyre világosabb, hogy – más gyártókhoz hasonlóan – az Oracle számára is a szoftverauditok jelentik az egyik leghatékonyabb szoftverlicenc-értékesítési csatornát..

A felhasználók többségének véleménye szerint az Oracle nehezen átlátható licencfeltételei – aktív audittevékenységével együtt – jelentős anyagi kockázatot jelentenek számukra. Ráadásul nagyvállalati környezetben a teljes szoftvervagyon jelentős részét tehetik ki az Oracle-licencek, ezért azok kezelése kiemelt szoftvereszköz-gazdálkodási terület. És természetesen minél jelentősebb licenc-mennyiségről van szó, annál nagyobb valószínűséggel találja meg a gyártói ellenőrzés az adott felhasználót.

Érdemes tehát már a megnövekvő tavaszi audit-aktivitás előtt felkészülni az esetleges megkeresésre, hogy elegendő idő legyen az aktuális szoftverhasználat felmérésére és összevetésére a megvásárolt licencekkel, illetve a valós vállalati szoftverigény meghatározására és azt követően a licencoptimalizálásra.

Már többször írtunk arról, hogy milyen nagy különbség van a szoftvergyártók által felajánlott „ingyenes” felkészülés és a független licencelési tanácsadó szolgáltatásai között – például egy éve itt. Szintén fontos szempont, hogy a felkészülés hiánya jelentős munka- és költségterhet ró az auditált cég szakembereire, és felmérések szerint éppen az Oracle a legkevésbé segítőkész gyártó az auditok sorrán – erről pedig legutóbb itt írtunk részletesen.

Röviden összefoglalva tehát fontos tudni, hogy az Oracle az elkövetkező hónapokban még a szokásosnál is több auditmegkereséssel fog élni, és mivel a gyártó felkészülten, licencértékesítési céllal érkezik a tárgyalásra, a felhasználói oldalnak is célszerű profi felkészüléssel, az auditba burkolt értékesítési technikák ismeretével felvértezetten tárgyalóasztalhoz ülni. Ebben pedig a tapasztalt, és a felhasználó érdekeit szem előtt tartó gyártófüggetlen licenc tanácsadó lehet megbízható támasza.

László Fábián

Your Turn To Talk

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..