A JavaScript engedélyezve kell, hogy legyen a böngészőn, hogy az oldal minden funkciója megfelelően működjön.
SAM Tools and Services

Compliance Report / Effective License Position (ELP)

A szoftveraudit – legyen az akár belső, akár külső – célja a megfelelőségi jelentés (compliance report) elkészítése. Számos szakcikkben ez, mint az Effective License Position (ELP) megállapítása szerepel. Leegyszerűsítve: a rendelkezésre álló licenceink számából kivonva a használt szoftverek száma alapján szükséges licencmennyiséget kapjuk meg az eredményt, ami természetesen nemcsak licenchiány, hanem akár licenctöbblet is lehet.

A szoftvergazdálkodás és licencoptimalizálás szempontjából azonban az ELP megállapítása távolról sem tekinthető végcélnak, mint ahogyan a szoftvereszköz-gazdálkodás sem azonos a licencaudittal, bármennyire is igyekeznek időnként e kettőt összemosni egyes szoftvergyártók. Független licenctanácsadó támogatásával lefolytatott audit végén a megfelelőségi jelentés, vagy az ELP mindössze kiindulópontként szolgál, nem pedig az azonnali licencbeszerzés mértékének számszerűsítésére.

Software Metering

A kiindulóponttól való továbblépéshez az ELP megállapításainak kiértékelésén túl jó szolgálatot tesz – más licencoptimalizálási módszerek mellett – a tényleges szoftverhasználat mérése is (software metering). Nemcsak az a helyesen feltett szoftvergazdálkodási kérdés ugyanis, hogy mit használunk, és ehhez képest mire van licencünk; hanem az is, hogy milyen szoftverekre van valójában szükségünk? A kérdés egyfelől az, hogy mely szoftverek kerültek fel egyszer a számítógépekre és maradtak ott, ám az optimalizálás során elengedhetetlen, hogy azt is vizsgálja a felhasználó szervezet, hogy a gépen lévő szoftverek „csak porosodnak”, vagy a felhasználó ténylegesen elindítja, használja azokat.

33%

Tapasztalataink szerint a hazai nagyvállalatok jó része nincs tisztában azzal, hogy milyen szoftverek vannak a birtokában, s hogy ezek közül hányat használnak dolgozói s milyen gyakorisággal. E tudatlanság pedig súlyos összegekbe kerülhet, hiszen a felmérések szerint a céges személyi számítógépekre telepített programok 33 százaléka teljesen fölösleges, ráadásul 25 százalékukat nem is vállalati igények miatt telepítették.

„Azt irányítod, amit mérsz!”

Megfelelő funkcionalitással bíró SAM célszoftverrel – és ilyen a SAM-Insights is – a szoftverhasználat felhasználónkénti folyamatos mérése biztosítható. A SAM-Insights Metering Service adatokat gyűjt a számítógépen használt szoftverek futásáról: figyeli a számítógépen futó folyamatokat és pillanatfelvételeket készít meghatározott időközönként. A funkció teljes mértékben észrevétlenül, a háttérben fut, hogy ne zavarja a felhasználó munkáját. Amint a gép a hálózatra csatlakozik, a Metering Service az XML eredményfájlokat feltölti a meghatározott szerverre. Miután a metering adatok feltöltődtek az adatbázisba, a SAM-Insights automatikusan összerendeli a folyamatok neveit az adott gépen felismert alkalmazásokkal. A vállalat SAM felelősei a szoftverhasználati adatokat a metering riportokon keresztül követhetik.

Sőt a SAM-Insights rendszerhez az egyes klienseken mért szoftverhasználati gyakorisággal, illetve használaton kívüli alkalmazásokkal kapcsolatos értesítések küldésére alkalmas modul is létezik: az MMail modul értesítései alapján rendszeresen felül lehet vizsgálni a szükségtelen alkalmazások eltávolításának lehetőségét a jelentésben szereplő számítógépekről.

Amint azt szoftvergazdálkodási érettségi modellünkben is hangsúlyozzuk, a Gazdálkodó / Proaktív szintre érő szervezeteknél már a tervezés és tudatos gazdálkodás alapja is a mérés kell, legyen. A fenti eszközök alkalmazásával a vállalati licencmenedzser mindig naprakész képet kaphat a szoftverhasználatról, akár napi szinten is közbeavatkozhat a licencek optimális kiosztásába, és könnyen értékelhető adatokhoz juthat a közép- és hosszú távú erőforrás-tervezéshez is.

IPR-Insights

IPR-Insights

Your Turn To Talk

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..