A JavaScript engedélyezve kell, hogy legyen a böngészőn, hogy az oldal minden funkciója megfelelően működjön.
SAM Tools and Services

Az IPR-Insights SAM érettségi modelljének (Software Asset Management Maturity Model) első (Ad-hoc) illetve második (Követő szoftvergazdálkodási szint) fejezetét mutatták be előző cikkeink. A szoftvergazdálkodás többszintű folyamat, a résztvevők száma magas (felhasználók, döntéshozók, folyamatgazdák), a gazdálkodást érintő technikai rendszerek heterogének. Az érettségi modell igyekszik ezt a komplexitást minél egyszerűbben és érthetőbben modellezni – 4 kritikus dimenzióra fókuszálva:

 • SAM folyamatok
 • SAM eszközök
 • Folyamatokban résztvevő emberek (kompetencia)
 • Szükséges adatok ismerete

A már bemutatott Ad-hoc illetve Követő szint után a következő lépcsőfokot a Gazdálkodó (Proaktív) szint jelenti.

IPR-Insights SAM érettségi modell

Proaktív szint a SAM érettségi modellben

„Azt irányítod amit mérsz!”

A Gazdálkodó/Proaktív szinten a vállalatok már a szoftvereszközök életciklusára és használatukra koncentrálnak, dedikált személyek foglalkoznak a folyamatok karbantartásával/üzemeltetésével, többnyire a CIO alá rendelve. A beszerzési, licenckiosztási döntések már nemcsak igény alapúak, hanem a meglévő információk/adatok alapján a gazdaságossági szempontokat is figyelembe veszik (helyettesítő ingyenes alkalmazás csere, licenc optimalizáció, nem használt alkalmazások visszavétele).

Dedikált eszközöket használnak nemcsak az automatikus adatgyűjtésre, hanem a hardver- és szoftvereszközök nyilvántartására, képesek mérni a szoftverek használatát és ez alapján üzleti (beszerzési) döntéseket hozni, azaz operatív szinten előtérbe kerül a tényleges használat mérése, és a nem használt szoftverek visszavonása. Ha eddig egyéb szempontok (pl. üzemeltetési, biztonsági) miatt még nem történt volna meg, akkor ezen a szinten szükségszerűen egységesítik a használatban lévő szoftvereket. A szoftverigényléseket szabályozott módon kezelik, a nem jóváhagyott szoftverhasználatot pedig megszüntetik.

A négy kritikus dimenziót vizsgálva a következőket állíthatjuk:

A SAM folyamatok meghatározottak, dokumentáltak és betartottak, ahol lehetséges automatizáltak. A folyamatokba a szükséges KPI-k beépültek, ezek alapján a vagyongazdálkodáshoz szükséges döntések előkészítése megtörténik. Egyes szerep- és felelősségi körök a SAM folyamatokban pontosan definiáltak. A költségmenedzsment definiált mérőszámok (szoftverhasználat, igények, erőforrások) alapján történik.

A széles körben alkalmazott SAM eszközök (adatgyűjtő rendszerek, licenc raktár, tudásbázis, szoftver katalógus) a nem engedélyezett szoftverek használatának felderítését, a szoftverhasználat mérését (Metering), a tudatos és költséghatékony gazdálkodást szolgálják.

A SAM folyamatokban résztvevő résztvevő személyek feladata és felelőssége definiált, dedikált SAM menedzser pozíció létezik, a szoftvergazdálkodással kapcsolatos ismereteiket rendszeresen frissítik.

Naprakész információval rendelkeznek a szoftvertelepítések számát illetően, a telepítésekhez egyértelműen hozzá tudják rendelni a licenceket és a számlákat, szerződéseket, ismert a szoftverhasználat gyakorisága, az infrastruktúra lehetséges változásai miatt az esetleges licencelési kérdések megválaszolhatóak, KPI-k, nem engedélyezett szoftverhasználat felderíthető, szerződések nyomon követhetőek (lejárat – meghosszabbítás – változtatás), törzsadat-integráció (költséghelyek, gépek, felhasználók, telepített szoftverek).

IPR-Insights szolgáltatások a Gazdálkodó szinten

 • SAM tanácsadás
 • SAM szabályozások
 • Számviteli tanácsadás
 • Optimalizálás, költségcsökkentés
 • Kiemelt támogatás
 • Használt szoftver tanácsadás
 • Tanácsadói órakeret

SAM-Insights megoldások a Követő szinten

Az IPR-Insights a hatékony szoftvereszköz-gazdálkodás kialakításához és hosszú távú fenntartásához megfelelő szoftvereszköz-gazdálkodási rendszer bevezetését is javasolja. SAM rendszerünk a vonatkozó szabványok, ajánlások figyelembevételével, számos szoftvereszköz-gazdálkodási projekt és jogtisztasági vizsgálat gyakorlati tapasztalatai alapján készült.

Ezen a szinten a legfontosabb, hogy a SAM eszköz támogassa a tudatos szoftvergazdálkodás, és ennek érdekében mérések, összevetések, szabályozások, jelentések készítéséhez nyújtson támogatást:

 • Törzsadat-integráció (külső adatok releváns adatinak átemelése a SAM-Insights-ba)
 • Szoftverkatalógus (vállalati minősítési rendszer)
 • Metering (a szoftverhasználat mérése, majd felhasználása üzleti döntésekhez)
 • Szerződések megújítása (adminisztráció, figyelmeztetések, jelentések)

 

Amennyiben bővebben szeretne olvasni modellünkről, és kíváncsi rá, hogy az ön vállalata melyik SAM „érettségi szinten” áll jelenleg, töltse le ismertetőnket!

IPR-Insights

IPR-Insights

Your Turn To Talk

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Ismertető letöltése

Az adatok megadása után ismertetőnket emailben küldjük meg Önnek!

Név:
E-mail cím:
Cégnév:
Város:
Telefonszám:
A vállalatnál lévő munkaállomások száma:
Megismertem és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót.
Hozzájárulok, hogy számomra az IPR-Insights a továbbiakban szakmai eseményeire meghívókat küldjön. (opcionális)
Hozzájárulok, hogy számomra az IPR-Insights a továbbiakban hírleveleket küldjön. (opcionális)
   
×