A JavaScript engedélyezve kell, hogy legyen a böngészőn, hogy az oldal minden funkciója megfelelően működjön.
SAM Tools and Services

Az IPR-Insights közel 15 éves szoftvereszköz-gazdálkodási tapasztalatai összegzéseként alkotta meg SAM érettségi modelljét (Software Asset Management Maturity Model). Segítségével ügyfeleink felmérhetik, hol tartanak a szoftvergazdálkodás területén, illetve folyamataik és eszközeik tervszerű fejlesztése révén átfogó, integrált SAM megoldást vezethetnek be, hogy mindig optimális szoftver- és licencportfolióval rendelkezzenek. A szoftvergazdálkodás többszintű folyamat, a résztvevők száma magas (felhasználók, döntéshozók, folyamatgazdák), a gazdálkodást érintő technikai rendszerek heterogének. Az érettségi modell igyekszik ezt a komplexitást minél egyszerűbben és érthetőbben modellezni. Tapasztalataink alapján 4 kritikus dimenzióra kell fókuszálni:

 • SAM folyamatok
 • SAM eszközök
 • Folyamatokban résztvevő emberek (kompetencia)
 • Szükséges adatok ismerete

A gyakorlatban lépésről-lépésre, az egyes kritikus dimenziók fokozatos integrálására, automatizálására és optimalizálására törekszünk. A SAM folyamatok fokozatos fejlesztéséhez a támogató rendszer moduláris felépítése révén tud jól illeszkedni. A SAM-Insights komplex szoftvernyilvántartó rendszer, amely a szoftver- és hardveradatok összegyűjtésén túl átfogó szoftvernyilvántartási és licencelési segítséget nyújt a hatékony szoftvergazdálkodáshoz. Az érettségi modell szemlélteti, hogy az IPR-Insights tanácsadási szolgáltatásai és SAM-Insights rendszere az egyes szinteken hogyan támogatják a vállalat egyre fejlettebb SAM folyamatait.

IPR-Insights SAM érettségi modell

Ad-hoc szint a SAM érettségi modellben

Ad-hoc szinten nem beszélhetünk pontos és hatékony szoftvergazdálkodásról, a vállalatok nem, vagy hiányos ismeretekkel rendelkeznek szoftvereszközeikről:

 • SAM folyamatok nem léteznek és / vagy nincsenek dokumentálva, a folyamatok nem megismételhetőek, mindez decentralizált beszerzési gyakorlatot eredményezhet.
 • Dedikált SAM eszközök nincsenek, esetleg táblázatos nyilvántartás van a használt szoftverekről, de a licencek pontos fajtája és számossága szinte minden esetben ismeretlen.
 • SAM folyamatokban résztvevő emberek tudása licencelési lehetőségekkel kapcsolatos tudása nem magasabb, mint egy átlagos felhasználóé. Sokszor egy ember tapasztalatára támaszkodnak, ami hatalmas kockázatokat rejt magában.
 • A vállalatok nem tudják, hogy mit és hogyan mérhetnek, mely információk relevánsak a gazdálkodáshoz és az audit megfeleléshez, nincsenek pontos adataik, hogy hány és milyen szoftverrel rendelkeznek.

A vállalat szinte egyáltalán nem rendelkezik eszközökkel, kompetenciával és használható információkkal a szoftvergazdálkodási döntésekhez, ami gyakran esetben alul-, vagy túllicenceléshez vezet. Ennek következményei vagy nem megfelelőség egy-egy gyártói auditon, vagy felesleges szoftverberuházások. Alullicencelés esetén a vállalat egy-egy licencaudit alkalmával súlyos következményekkel szembesülhet: a gyorsan és előnytelen feltételekkel végrehajtott beszerzésektől egészen a hosszadalmas jogi eljárásokig. Ráadásul e fejlettségi szinten a vállalatok gyakran nem az optimális mennyiségű és típusú (kiadású, verziójú, funkciójú) szoftvereket használják, így az audit végeredményeként olyan állapot hiányzó licenceit vásárolják meg, amelyek feleslegesek valódi céljaik eléréséhez. A szellemi tulajdonnal történő visszaélés pedig alapot szolgáltat a gyártóknak az addig elért kedvezményszintek visszavágására is. Végül pedig annak is fennáll a veszélye, hogy egy-egy kampány jellegű felmérés során a felelősöket (tipikusan az IT-t) olyan terhelésnek teszi ki, ami miatt sem a határidőket nem tudják tartani, sem megfelelő minőségű munkát nem tudnak végezni, ami többnyire kudarcként könyvelődik el.

IPR-Insights megoldások és szolgáltatások az Ad-hoc szinen

Az IPR-Insights azt javasolja, hogy a vállalat kezdjen el stratégiai szinten foglalkozni a szoftvergazdálkodással, megelőzendő a fent leírt veszélyeket. Érdemes azt a célt kitűzni, hogy a vállalat minél hamarabb a következő (Reaktív/Követő) fejlettségi szintre lépjen. A javasolt lépések, feladatok végrehajtásában tanácsadóink szakértői együttműködését ajánljuk:

 • SAM stratégiaalkotás
 • Feladatok priorizálása
 • Alapvető SAM támogató eszközök bevezetése (adatgyűjtés, tudásbázis, licenckezelés)

Ezekről a lehetőségekről a következő cikk szól. Amennyiben a vállalat mégis úgy dönt, hogy egyelőre elhalasztja a továbblépést, az IPR-Insights eseti tanácsadással tudja segíteni ügyfeleit az egyedi kockázatok azonosításában és a vállalat számára rendelkezésre álló lehetőségek megismerésében:

Amennyiben bővebben szeretne olvasni modellünkről, és kíváncsi rá, hogy az ön vállalata melyik SAM „érettségi szinten” áll jelenleg, töltse le ismertetőnket!

IPR-Insights

IPR-Insights

Ismertető letöltése

Az adatok megadása után ismertetőnket emailben küldjük meg Önnek!

Név:
E-mail cím:
Cégnév:
Város:
Telefonszám:
A vállalatnál lévő munkaállomások száma:
Megismertem és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót.
Hozzájárulok, hogy számomra az IPR-Insights a továbbiakban szakmai eseményeire meghívókat küldjön. (opcionális)
Hozzájárulok, hogy számomra az IPR-Insights a továbbiakban hírleveleket küldjön. (opcionális)
   
×