A JavaScript engedélyezve kell, hogy legyen a böngészőn, hogy az oldal minden funkciója megfelelően működjön.
SAM Tools and Services

“Szeptemberben lezárulhat az a több éve húzódó per, amelyet az Oracle indított a Rimini Street nevű vállalat ellen, és amelynek tárgya a Rimini üzleti gyakorlata, valamint az Oracle szoftvereihez kötődő jogok megsértése” – írja a Bitport.hu

“Mivel a per alapvetően a szoftverlicencek és a szoftverekhez kapcsolódó, szerzői joggal védett anyagok felhasználása körül forog, megkérdeztük a téma hazai szakértőjét, az IPR-Insights License Consultingot. Mint a cég szakértője, Repkényi Balázs írta, a Rimini Street szolgáltatása önmagában teljesen legális, ugyanis a végfelhasználó bármilyen partnert megbízhat rendszerei üzemeltetésével, akit arra alkalmasnak gondol. Az üzemeltetési szaktudás nem tárgya a licenceknek és/vagy az Oracle terméktámogatási csomagjának, azzal bármilyen független fél rendelkezhet, és kamatoztathatja bármilyen – megfelelően licencelt – ügyfél számára. Éppen ezért a lényegi kérdés nem is ez, hanem az, hogy az üzemeltetés keretében milyen műszaki tartalomhoz jut a végfelhasználó, azaz az Oracle programok hibája esetén van-e lehetőség a gyártó által kiadott, ügyfél által megszerzett termék javítására, az elkészült javításokhoz való hozzáférésre. Erre a válasz az, hogy az ügyfél csak az addig az időpontig kiadott tartalmakat jogosult megszerezni és alkalmazni, ameddig az Oracle-nél fenntartotta a terméktámogatási szolgáltatást, viszont ezekre a javításokra, frissítésekre – örökös licencek esetén – örökös jogot szerez; azok nem vesznek el a támogatás lemondásával. Az Oracle esetében élő gyártói terméktámogatás hiányában a végfelhasználónak kizárólag a licencvásárlást követő egy éven belül van lehetősége az észlelt hibák bejelentésére, amelyekre az Oracle saját elbírálása alapján vagy ad, vagy nem ad javítást. A független üzemeltető partner az Oracle partnerség keretében ugyan jogosult hozzáférni a terméktámogatási tartalomhoz, de nincs joga azokat az ügyfélnek átadni, amennyiben az ügyfél azok felhasználására nem szerzett jogot. A magyar szoftverlicenc-szakértő vállalat még annyit tett hozzá, hogy bár nincs tudomásuk itthon hasonló gyakorlatról, ügyfeleik körében már voltak olyanok, akik érdeklődtek a lehetőség iránt.”

A teljes cikk a Bitport.hu oldalán ide kattintva olvasható.

IPR-Insights

IPR-Insights

Your Turn To Talk

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..