A JavaScript engedélyezve kell, hogy legyen a böngészőn, hogy az oldal minden funkciója megfelelően működjön.
SAM Tools and Services
2012. július 6. péntek
Nincs hozzászólás

Már elérhetők a Microsoft Windows Server 2012 részletes licencfeltételei és árai. A 2012-es verzióval alapjaiban változik meg a Windows Server licencelés. Az eddig elérhető számtalan kiadás helyébe 2+2 kiadás lép.

Windows Server 2012 editionsA Microsoft a Windows Server 2012 licencelését hozzáigazítja a System Center 2012 és az Enrollment for Core Infrastructure csomag licenceléséhez. Alapvetően két kiadás lesz elérhető: Standard és Datacenter, melyek funkcionalitásban teljes mértékben megegyeznek. Ez jó hír azoknak, akik kizárólag bizonyos funkciók (pl.: Failover Clustering, BranchCache Hosted Cache Server, Active Directory Federated Services, Distributed File Services, Cross-File Replication, stb.) miatt voltak kénytelek magasabb kiadású Windows Servert használni. A két kiadás közti különbség a futtatható virtuális gépek (VM-ek) számában van. Egy Standard licenc összesen 2 VM futtatását teszi lehetővé, míg a Datacenter licenccel korlátlan VM futtatható. Természetesen ha egy szerverhez két Standard licencet rendelünk, akkor már 2*2 = 4 VM futhat azon a gépen. Ez pontosan megyegyezik a System Center termékek és az ECI csomagok licencelési logikájával.

Ezeken kívül még két kiadás lesz elérhető: Essentials, mely a Small Business kiadásokat váltja a kis- és középvállalati szegmensben, illetve a Foundation, mely kizárólag OEM konstrukcióban, szerverrel együtt lesz megvásárolható.

A Standard és Datacenter kiadás processzor + CAL alapon licencelődik. A szerver oldali licenceket 2 processzoros egységekben lehet beszerezni (vagyis egy 4 processzorors gépre 2 licenc szükséges), és minden esetben a fizikai processzorok a licenckötelesek. Egy szerveren belül a licencelt kiadások nem keverhetőek, így ha több VM-ben fut különböző kiadású Windows Server, akkor a legmagasabb kiadásnak megfelelő licenceket kell venni az összes fizikai processzorra.

A CAL-okat – az eddig megszokott módon – minden felhasználó vagy eszköz részére szükséges vásárolni, aki használja a szerver valamely szolgáltatását. Az Essentials kiadás 25 CAL-t, míg a Foundation kiadás 15 CAL-t foglal magában, ezekhez maximum ennyi felhasználó kapcsolódhat.

Windows Server 2012 transition rules

A Frissítési Garanciával (Software Assurance- SA) rendelkező felhasználók számára a jobb oldali táblában látható átváltási lehetőségeket kínálja a Microsoft. A korábbi per-server mertikájú Windows Server licencek processzor alapúra történő váltása esetén egyéni felmérés alapján kell meghatározni a szükséges licencemennyiségeket. A felmérést egy megfelelő nyilvántartó eszközzel kell elvégezni (pl.: SAM-Insights), aminek az eredménye licencigazolásként fog szolgálni az átváltás során.

Egy 8 processzoros, Enterprise kiadást futtató szerver esetében az átváltás során plusz két Standard licencet kap a felhasználó, így összesen 8 processzornyi licencre tud váltani. (A tábla szerint egy Enterprise licenc 2 Standard licencet ér, ehhez jön még plusz 2 licenc, és minden licenc 2 processzort fed le, ami összesen (2+2)*2 = 8 processzor licenc)

A Windows Server 2012 licenceléséről és funkcióiról az alábbi két – Microsoft által kidott – dokumentumban találhatók további részletek:

 

Nagy Sándor

Nagy Sándor

Your Turn To Talk

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..