A JavaScript engedélyezve kell, hogy legyen a böngészőn, hogy az oldal minden funkciója megfelelően működjön.
SAM Tools and Services

A Microsoft az SQL Server 2012 esetében lecseréli a régóta alkalmazott processzor alapú licencelést processzormag alapúra. Eddig csak elejtett információ morzsák utaltak arra, hogy nem minden processzor lesz egyenértékű licencelés szempontjából.

A Microsoft most közzétette az SQL Server Core Factor táblázatát. Ez nagyon hasonló pl. az Oracle és IBM esetében már régóta alkalmazott táblázatokhoz, habár még nem olyan méretes. Két lényeges szabályt kell betartani a mag licencek mennyiségének számolásakor:

  • Minden fizikai processzor (socket) számára legalább 4 mag licencet kell vásárolni.
  • Néhány AMD processzor esetében 0,75-ös szorzóval kell számolni, mert ezek azonos magszám mellett valamivel gyengébb teljesítményt nyújtanak.

A többi gyártóhoz hasonlóan a jövőben ez a táblázat is változni fog, ahogy a technológia is fejlődik. A megfelelő licencelés fenntartásához ezért elengedhetetlen lesz folyamatosan követni ezt a információt.

Fizikai processzorok esetén egyszerűen megszámoljuk az összes magot, amin az SQL Server fut, majd a Core Factor segítségével kiszámoljuk, hány mag licencere van szükség. Ekkor a szálak száma nem számít. Pl. két darab 6 magos Intel processzor esetén összesen 12 magunk van, amihez 6 db két magos licenccsomagot kell vásárolni, mivel a mag icenceket kizárólag párosával lehet megvenni. Ha ez a két processzor a táblázatban említett AMD processzorok közé tartozik, akkor alkalmazni kell a 0,75-ös szorzót, így összesen 12*0,75 = 9 mag icencet kell vásárolni. Tört szám esetén mindig felfelé kell kerekíteni.

Virtuális processzorok esetén nem érvényes a táblázat, ekkor minden virtuális processzormagot (v-core) licencelni kell, méghozzá virtulis gépenként legalább 4 darabot. A fizikai processzor minden magja, illetve szálja egy-egy v-core-nak számít. Pl. egy 6 magos, magonként két szálat futtatni képes processzor összesen 12 v-core-nak számít. Enterprise kiadás esetén továbbra is lehet választani az összes fizikai mag licencelését a virtuális magok helyett.

További információkat az SQL Server 2012 licenceléséről korábbi bejegyzésünkben olvashat.

 

Nagy Sándor

Nagy Sándor

Your Turn To Talk

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..