A JavaScript engedélyezve kell, hogy legyen a böngészőn, hogy az oldal minden funkciója megfelelően működjön.
SAM Tools and Services
2011. november 4. péntek
Nincs hozzászólás

A Microsoft SQL Server 2012 várhatóan a jövő év elején jelenik meg és számos újdonságot tartogat. Megváltoznak  az elérhető kiadások és a licencelési modell is.

A Datacenter kiadás megszűnik, a funkcióit beolvasztják az Enterprise kiadásba, míg a Workgroup és a Standard for Small Business kiadások helyét a Standard kiadás veszi át. Megjelenik egy új kiadás is, a Business Intelligence az Enterprise és a Standard közé ékelődik be.

A három fő kiadás összehasonlítását az alábbi táblázat tartalmazza (kattintson a nagyításhoz):

Jelenleg az SQL Server processzor vagy szerver + CAL modellben érhető el, a 2012-es verzió esetében ez megváltozik. Az Enterprise kiadás processzormag (Core) alapon, a Business Intelligence kiadás szerver + CAL modellben, míg a Standard kiadás mindkét modellben elérhető lesz.

Mag alapú licencelés esetén a licenceket 2 magos egységekben lehet majd megvásárolni. A megfelelő licenceléshez a gépben lévő összes fizikai processzormag számára licencet kell vásárolni. A kevés maggal rendelkező processzorok hátrányba kerülnek, mert minden processzorra minimum 4 mag licenc szükséges.

Virtuális környezetben két lehetőség van: vagy a VM-hez rendelt processzormagokat kell licencelni, de minimum 4 mag licencet kell vásárolni egy VM részére, vagy az összes fizikai magot kell licencelni és SQL Enterprise kiadást vásárolni SA-val. Ez utóbbi esetben korlátlan számú VM-ben futtatható az SQL Server.

Szerver + CAL modell esetén nincs változás a licencelésben – akár fizikai, akár virtuális gépről legyen szó.

A jelenleg még létező, de a következő verzióval megszűnő licencek (pl. egy SQL Server 2008 R2 szerver + CAL modellben) természetesen átválthatók lesznek az új mag alapú modellbe, ennek részleteit az SQL Server 2012 Licensing Datasheet dokumentum tartalmazza.

A jelenlegi per szerver licencek még 2012. 06. 30-ig elérhetők, utána már csak az új metrika szerinti változatokat lehet megvásárolni.

Az egyes SQL Server 2012 kiadások árait az alábbi táblázat tartalmazza:

Természetesen a most elérhető információk még nem véglegesek, a termék megjelenéséig még változhatnak. További részletek a Microsoft SQL Server 2012 oldalán érhetők el.

Nagy Sándor

Nagy Sándor

Your Turn To Talk

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..