A JavaScript engedélyezve kell, hogy legyen a böngészőn, hogy az oldal minden funkciója megfelelően működjön.
SAM Tools and Services
2011. május 30. hétfő
Nincs hozzászólás

A Microsoft Open Source licenckonstrukciókról szóló bejegyzésben már említettem, hogy az Ms-PL és Ms-RL konstrukciókon kívül van más lehetőség is a Microsoft termékek forrásának megismerésére. Ezek már nem tartoznak az FSF vagy az OSI által elismert licencek közé, nem is tekinthetők szabad szoftveres vagy nyílt forrású licencnek. Sokan kritizálják is a Microsoftot, hogy a Shared Source megnevezés túlságosan hasonlít az Open Source-ra, így a témában járatlan embereket megtéveszti.

Microsoft Reference Source License (Ms-RSL)

A három konstrukció közül ez a leginkább korlátozó. Kizárólag a forráskód megtekintésére van lehetőség a saját termék hibakeresées, karbantartása, vagy a Microsoft termékeivel való együttműködésének fejlesztése céljából.

Microsoft Limited Public License (Ms-LPL)

Ez a konstrukció az Ms-PL leszármazottja, egyetlen plusz kikötést tartalmaz: a jogokat kizárólag a Windowsra fejlesztők számára biztosítja. Miután ez sérti a technológia semlegesség elvét, nem tekinthető szabad/nyílt forrású konstrukciónak.

Microsoft Limited Reciprocal License (Ms-LRL)

Ez a konstrukció – a fenti analógiát követve – az Ms-RL leszármazottja. A kikötés megegyezik az előzővel: kizárólag a Windows platformra fejlesztők számára biztosít jogokat. Miután ez sérti a technológia semlegesség elvét, nem tekinthető szabad/nyílt forrású konstrukciónak.

A fenti három konstrukcióra építve a Microsoft különböző programok keretén belül teszi elérhetővé termékei forráskódját. Ezek a teljesség igénye nélkül a következők:

  • Microsoft Enterprise Source Licensing Program
  • Microsoft Windows Academic Program
  • Microsoft Government Security Program
  • Most Valuable Professionals Source Licensing Program
  • Microsoft Shared Source Common Language Infrastructure

A részletes licencfeltételek a Microsoft Shared Source Initiative oldalán olvashatók.

Nagy Sándor

Nagy Sándor

Your Turn To Talk

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..