A JavaScript engedélyezve kell, hogy legyen a böngészőn, hogy az oldal minden funkciója megfelelően működjön.
SAM Tools and Services
2011. május 27. péntek
Nincs hozzászólás

Kevéssé ismert, de a Microsoft is rendelkezik az Open Source Initiative és a Free Software Foundtation által elismert Open Source/Free licenckonstrukciókkal. Ezeket a Microsoft az alaptermékeibe illeszkedő nyílt forrású komponensek licencelésénél használja.

Két ilyen licenc van: a Microsoft Public License (Ms-PL) és a Microsoft Reciprocal License (Ms-RL). Ezeken kívül a Microsoft rendelkezik még más licencekkel, melyek lehetővé teszik a forráskód megismerését, de egyéb korlátozások miatt ezeket nem tekinthetjük nyílt forrású/szabad licenceknek. Róluk egy következő bejegyzésben írok majd.

Microsoft Public License (Ms-PL)

A leginkább szabad Microsoft licenc. Az eredeti neve (Microsoft Permissive License) is mutatja, hogy megengedő* típusú licenc, így lehetőség van az így licencelt termék vagy kód bármilyen célú felhasználására. Épp ezért ez a konstrukció nem GPL kompatibilis.

Microsoft Reciprocal License (Ms-RL)

Szinte teljesen megegyezik az Ms-PL licenccel, de egy kicsivel szigorúbb, mert kikötésként szerepel benne a forráskód licencszerződéssel együtt történő kötelező továbbadása, míg az Ms-PL csak a már lefordított futtatható állományokkal kapcsolatban köti ki ezt.

A két licenc feltételei részletesen és az alattuk kiadott termékek a Microsoft Open Source oldalán találhatók.

 

* A megengedő típusú licencek legnagyobb családja a BSD licenccsalád, melyek megengedik a termék vagy kód tulajdonosi, zárt forrású termékben való felhasználását.

 

Nagy Sándor

Nagy Sándor

Your Turn To Talk

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..