A JavaScript engedélyezve kell, hogy legyen a böngészőn, hogy az oldal minden funkciója megfelelően működjön.
SAM Tools and Services
2011. április 13. szerda
Nincs hozzászólás

Az Oracle korlátozott felhasználású licenccel csomagolja a HTTP Servert  a Database és Application Server termékekhez. Az triviális, hogy a használat a kapcsolódó termékre korlátozott, az viszont nem – ahogy Sárecz Lajos Oracle értékesítési tanácsadó is rámutat -, hogy nem is telepíthetjük külön hardverre a HTTP Servert, holott ez biztonsági szempontból kockázatos. Az általa is idézett feltétel így szól:

“A restricted-use license for Oracle HTTP Server is with all editions (except for Oracle Database Express Edition) when the HTTP Server is running on the same server as the database. Running Oracle HTTP server on a different server requires that other server be licensed to use the HTTP server, either through an Oracle Database license or an Oracle Application Server license.”

Licencelési vonzatait tekintve tehát a külön telepítés azzal jár, hogy licenceket kell biztosítanunk mindkét szerver, illetve mindkét szerver felhasználói számára.

Nevesített Pluszfelhasználó (NUP) alapon licencelt rendszerek esetén azt jelenti, hogy megnőhetnek a licencminimumaink, amely termékenként és metrikánként is különbözik.

Database Enterprise Edition esetén faktorált magonként (a processzormag-faktor táblázat szerint szorozva a magszámot) processzoronként 25 NUP lesz a többlet, Standard és Standard One kiadásoknál elvileg nem nő szükséges licencmennyiség – hiszen nincs processzoronkénti minimum.

NUP alapon licencelt Application Server termékeknél kicsit más minimumokkal kell számolnunk: Enterprise kiadásnál 10 NUP/faktorált magszám a többlet; Standard Editionnél ennél a terméknél belép egy 10 NUP-os minimum, de csak foglalatonként; a Standard Edition One viszont ugyanúgy processzoronkénti minimum nélkül megy.

Ennél a metrikánál eszünkbe juthat, hogy a licenc több szoftverpéldány telepítését engedi meg, az viszont nehéz kérdés, hogy a különálló HTTP Server és DB/AS a köztük levő kapcsolat okán egy rendszernek tekintendő-e? Ha ugyanis igen, akkor könnyen belefuthatunk a kiadástúllépésbe, ha Standard esetén a webszerverünk kilóg a 4 processzoros keretből; Standard One esetén ez a keret 2 processzor, de egy hardveren, ezért itt nem is kérdés a túllépés. Ha viszont nem a válasz, és a két szerver tekinthető két, eltérő szerepű rendszernek, akkor nemcsak elvileg, de gyakorlatilag sem nő a licencigényünk ennél a két kiadásnál.

Processzoros metrika esetén egyértelműbb a helyzet, itt nőni fog a szükséges licencek száma. Egyszerűbb a képlet is, itt már nincs különbség a DB és AS termékcsaládok között: Enterprise kiadások esetén faktorált magszám, Standard és Standard One esetén pedig egyaránt foglalatszám alapján számolhatjuk a licenceket.

 

Repkényi Balázs

Repkényi Balázs

Your Turn To Talk

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..