A JavaScript engedélyezve kell, hogy legyen a böngészőn, hogy az oldal minden funkciója megfelelően működjön.
SAM Tools and Services
2010. július 12. hétfő
Nincs hozzászólás

Ahogy korábbi bejegyzésünkben már említettük, megváltozott a Microsoft VDI licencelése. A teljes asztali operációs rendszer virtualizációhoz szükséges Virtual Enterprise Centralized Desktop előfizetés ezentúl Virtual Desktop Access (VDA) névre hallgat.

A VDA éves, per eszköz típusú előfizetés. Frissítési Garanciával (SA) rendelkező gépek esetén ezentúl az SA tartalmazza a jogot, továbbá a VDA licenccel, vagy SA-val rendelkező felhasználó hozzáférhet a virtualizált Windows és Office rendszerekhez egy másodlagos, nem a vállalat tulajdonába tartozó – akár nyilvános – számítógépről. Erre korábban egyáltalán nem volt legális lehetőség.

SA-val nem rendelkező felhasználók számára csak a név változik, minden más marad a régiben, azaz SA-val nem rendelkező, vagy nem Windowst futtató számítógép számára VDA licenc szükséges.

A megoldás lehetővé teszi aktuális, illetve a munkához szükséges régebbi Windows verziók használatát vékonykliensekről, illetve régi asztali gépekről; szerveroldalon viszont lényegesen nagyobb erőforrásokat igényel, mint a terminál szerveres asztali elérés. Saját számítógéppel rendelkező külső dolgozókat alkalmazó cégek számára biztonsági szempontból előnyös lehet, hogy kontrollált, szabványos környezet biztosítható a felhasználóknak, és jól elválaszható azok otthoni és munkahelyi környezete.

Licencelési szempontból a képlet a következőképpen néz ki: olyan gépekre, amelyekre már biztosított az OEM Windows, a mennyiségi szerződésben elérhető Windows Frissítés és a Frissítési Garancia, a VDA nem jelent többletkiadást; SA-val nem fedett, illetve Windows futtatni nem képes gépekre pedig VDA előfizetést kell vásárolni, aminek éves díja listaáron 100 dollár egy eszközre.

A Microsoft VDA tájékoztatója innen tölthető le.

Nagy Sándor

Nagy Sándor

Your Turn To Talk

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..