A JavaScript engedélyezve kell, hogy legyen a böngészőn, hogy az oldal minden funkciója megfelelően működjön.
SAM Tools and Services
2010. május 27. csütörtök
Nincs hozzászólás

Magyarországon a legutóbbi időkig a kereskedelmi szoftverek beszerzésének egyetlen módját a hagyományos gyártói (viszonteladói) értékesítés jelentette. Mára azonban változott a helyzet, így érdemes odafigyelni az egyre népszerűbb használtszoftver-kereskedelemre.

A használtszoftver-kereskedelem lehetősége azóta adott, amióta bárki, aki szoftvert használ úgy dönt, hogy felhagy az adott termék használatával, és szeretne attól megválni. Mi az oka mégis annak, hogy bár a leírt helyzet évtizedek óta a magyar IT-piacon is fennáll, sem a használt szoftverek eladása, sem azok megvásárlása iránti igény nem nyert teret az utóbbi évekig?

Bár teljesen kézenfekvő lenne, hogy egy piaci szereplő igyekszik megválni egy olyan eszköztől, amely feleslegessé vált számára, és amelynek értékesítéséből bevételt remélhet, egy másik piaci szereplő pedig, ha adott ? azonos minőségű ? termékhez olcsóbban juthat, igyekszik az olcsóbbat megszerezni; a szellemi termékek esetében a helyzet mégsem ilyen egyszerű. Pedig ha jobban belegondolunk, amikor az ember vesz egy könyvet (és ily módon egy szellemi termék műpéldányát szerzi meg), és miután elolvasta többé nem tart rá igényt, nyugodtan eladja egy antikváriumban. Az antikváriumban keresgélő olvasni vágyó pedig megveszi a ?megtalált? könyvet. Ekkor fel sem merül a gondolat, hogy az ügylet során bárki szerzői joga megsérült volna.

A kérdés pedig egyenesen következik ebből: megteheti-e ezt egy szoftverfelhasználó is, vagy, mert a szoftver mégsem könyv, tartania kell valamitől?

A Techline.hu cikkét a képre kattintva olvashatja.

IPR-Insights

IPR-Insights

Your Turn To Talk

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..