A JavaScript engedélyezve kell, hogy legyen a böngészőn, hogy az oldal minden funkciója megfelelően működjön.
SAM Tools and Services
2010. április 21. szerda
Nincs hozzászólás

A Microsoft – az új SQL Server esetében is – a virtuális processzorokat nem a fizikai processzorok magszáma vagy bizonyos szorzóval képzett mennyiségi egység (value unit) alapon számolja. A Microsoftnál egy virtuális processzor az adott virtuális rendszert futtató fizikai processzor megfelelője.

Ez azt jelenti, hogy a virtuális processzor pontosan annyi maggal és threaddel rendelkezik, mint az a fizikai processzor, amelyen az adott virtuális rendszer fut. Amennyiben a fizikai processzornak csak tört része van az adott virtuális géphez rendelve, akkor az egész processzor licencköteles.

Az egyszerűség kedvéért nézzünk meg egy példát, melyben SQL Server 2008 R2-t futtatunk egy virtuális gépen.

Microsoft SQL Server 2008 R2-t szeretnénk futtatni egy szerveren, melyben 2 db 4 magos fizikai processzor van. Mindegyik mag 2 utasításszál (thread) párhuzamos végrehajtására képes, így a virtualizációs környezetben 16 virtuális processzor látszik. Tegyük fel, hogy az a virtuális gép, amin az SQL Server futni fog, összesen 9 virtuális processzort használ.

Azt gondolhatnánk, hogy az SQL Server licencigénye így összesen 9 processzorlicenc, de tévedünk. A Microsoft azt mondja (és írja a PUR-ban), hogy a virtuális processzor mag és threadszáma megegyezik a fizikai processzor ezen adataival. Tehát ez esetben a virtuális processzorunk is 4 magos és mindegyik mag 2 utasításszál (thread) párhuzamos végrehajtására képes, vagyis a 9-at el kell osztani 4-gyel, majd 2-vel, hogy megkapjuk a valóban licencelendő proceszsorok mennyiségét.

Rövid fejszámolást követően megkapjuk, hogy összesen 9/4/2=1,125 processzor licencelendő. Mivel azon processzorok, amelyeknek csak tört részét használja a virtuáis gép teljes processzornak számítanak, ezért az 1,125-öt felfelé kell kerekíteni. Így megkapjuk, hogy ez esetben összesen kettő darab SQL Server processzorlicencet kell vásárolnunk.

Nagy Sándor

Nagy Sándor

Your Turn To Talk

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..