A JavaScript engedélyezve kell, hogy legyen a böngészőn, hogy az oldal minden funkciója megfelelően működjön.
SAM Tools and Services
2010. április 20. kedd
Nincs hozzászólás

A Microsoft az SQL Server 2008 R2 verzióval bevezet egy új kiadást is, ami számos pontos átalakítja az SQL Server licencelését. A változtatások vezérlő elve, hogy az SQL Server különböző változatai a Windows Servernél megszokott mintát kövessék.

Az SQL Server 2008 R2-ből három kiadás licencelése változott: Standard, Enterprise és Datacenter. A Datacenter kiadás kizárólag processzor alapon licencelhető, míg az Enterprise és a Standard kiadásoknál válaszható a Server/CAL licenc is. A Datacenter és Enterprise kiadások esetében a futtatott példányok lehetnek Enterprise és Standard kiadásúak is, illetve a Server Application Mobility jognak köszönhetően mozgathatók a szerverek között.

Hajtás után végignézzük a három kiadás legfőbb tulajdonságait – már ami a licencelésüket érinti.

SQL Server Datacenter Edition

Ez a kiadás kizárólag processzor alapon licenchető és a szerverben található összes fizikai processzor licencköteles. Az SQL Server Datacenter az adott szerveren korlátlan példányban egy fizikai és korlátlan számú virtuális gépen futhat, tekintet nélkül a használt fizikai vagy virtuális processzorok számára. Ezen felül tetszőlegesen futtatható a Standard vagy Enterprise kiadás bármelyik Datacenter példány helyett. A Server Application Mobility jognak köszönhetően pedig minden példány tetszőlegesen mozgatható a szerverfarmon belül a szerverek között.

SQL Server Enterprise Edition

Az Enterprise kiadás elérhető per processzor, illetve per Server/CAL licenc alatt is.

Per processzor licenc esetén két lehetőség van: vagy licenceljük az összes processzort, vagy nem. 🙂 Amennyiben az összes processzort licenceljük, akkor korlátlan példányt futtathatunk összesen 4 környezetben, melyek lehetnek csak virtuálisak vagy egy fizikai és több virtuális környezet vegyesen. Egy szerverhez több SQL Server Enterprise licenc rendelhető, ilyenkor természetesen licencenként 4 környezetben futtatható az SQL Server.

Amennyiben nem licenceljük az összes processzort, akkor az alábbi lehetőségeink vannak:

  1. Annyi processzort kell licencelni, ahány fizikai processzort használ az a fizikai környezet, amelyen az SQL Server fut.
  2. Annyi processzort kell licencelni, ahány virtuális processzort használ az a virtuális környezet, amelyen az SQL Server fut. Amennyiben a virtuális környezet egy processzornak csak a tört részét használja, a teljes processzor licencelendő.
    A Microsoft a virtuális processzort a virtuális környezetet futtató fizikai környezetben található processzorokkal azonos mag- és threadszámúnak kezeli – erről a következő bejegyzésben írok bővebben.

A futtatott példányok Enterprise licenc esetében is lehetnek Enterprise vagy Standard kiadásúak is, illetve a Server Application Mobility jognak köszönhetően mozgathatók a szerverek között.

Az Enterprise kiadást Server/CAL modellben licencelve korlátlan példányt futtathatunk összesen 4 környezetben, melyek lehetnek csak virtuálisak vagy egy fizikai és 3 virtuális környezet vegyesen. A futtatott példányok ekkor is lehetnek Enterprise vagy Standard kiadásúak is.

SQL Server Standard Edition

A Standard kiadás elérhető per processzor, illetve per Server/CAL licenc alatt is.

Per processzor licenc esetén az SQL Server a licencelt processzorszámnak megfelelő fizikai vagy virtuális processzoron futhat korlátlan példányban az adott gépen.

Server/CAL licenc esetén összesen egy fizikai vagy virtuális környezetben futhat korlátlan példány az adott gépen.

A standard licenc nem foglal magában Server Application Mobility jogot.

Nagy Sándor

Nagy Sándor

Your Turn To Talk

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..