A JavaScript engedélyezve kell, hogy legyen a böngészőn, hogy az oldal minden funkciója megfelelően működjön.
SAM Tools and Services
2009. június 19. péntek
Nincs hozzászólás

Az üzleti alkalmazásokra valószínűleg kijelenthető, hogy általában lassabban avulnak el, mint az őket kiszolgáló hardver. Ennek következtében persze tipikusan néhány évente bővíteni kell, vagy akár le is kell cserélni alattuk a szervert. Ennek pedig licencelési vonzata is lehet.

A triviális példa, ha a szoftvert (vagy netán csak az alatta lévő adatbáziskezelőt) processzor alapon licenceljük, és változik a processzorszám. Talán kevésbé triviális, ha a processzorszám nem változik, de egy erősebb , esetleg több magos processzor kerül az alkalmazás alá. Bizonyos licenckonstrukciók (pl. az Oracle, az IBM, vagy a HP egyes konstrukciói) ugyanis nem a processzorok száma, hanem valamilyen módon a processzorok számítási kapacitása alapján számolják a szükséges licencmennyiséget.

Akkor sem lehetünk teljesen nyugodtak, ha látszólag hardverfüggetlen licencelési metrikát választottunk. Jó példa erre az Oracle Database Enterprise Edition termék felhasználó (NUP) alapú licencelése. Itt ugyanis a processzorszám növekedése miatt emelkedik a minimálisan megvásárolandó NUP licencek száma is.

Csala Zsolt

Csala Zsolt

Your Turn To Talk

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..