A JavaScript engedélyezve kell, hogy legyen a böngészőn, hogy az oldal minden funkciója megfelelően működjön.
SAM Tools and Services

Három tényező is arra utal, hogy az elkövetkező három hónapban jelentősen megnő a valószínűsége (másként fogalmazva: kockázata) annak, hogy a hazai vállalatok, intézmények szoftverlicenceit auditálni kívánja a Microsoft:

  1. A Microsoft üzleti éve június 30-án zárul, ezért az áprilisban induló negyedik negyedév árbevételi eredményei mindennél fontosabbak a szoftvercég számára. A harmadik üzleti negyedév eredményeit április 26-án fogja publikálni a cég – és erre az időpontra a befektetők és tőzsdei elemzők is “ki vannak hegyezve”, hiszen ez támpontja az éves eredményekkel kapcsolatos várakozásoknak is.
  2. Évek óta erősödő trend, hogy a licencauditok válnak a nagy szoftverszállítók egyik meghatározó bevételi forrásává – olyannyira, hogy az auditok immár nem alakalomszerűen történnek, hanem árbevétel-terveket rendelnek hozzájuk.
  3. A Microsoft világszerte és Magyarországon is a legaktívabb auditorok közé tartozik, és gyakorlatilag nincs olyan szervezet, ahol a szoftvervagyonnak ne tennék ki jelentős hányadát Microsoft-termékek.

Ha mindezeket a szempontokat figyelembe vesszük, könnyen juthatunk arra a következésre, hogy az április-május-júniusi időszakban a hazai vállalatok és intézmények is minden korábbinál nagyobb valószínűséggel számíthatnak licencaudit-megkeresésre.

Az audit maga ugyan ritkán kerülhető el, kockázatai és végkimenetele viszont jelentősen befolyásolható felkészüléssel, azaz proaktív szoftvergazdálkodási szemlélettel. Nem szabad szem elől téveszteni azt, hogy a szállító által gyakran felajánlott „segítség” nem önzetlen, a kínált eszközök pedig nem a felhasználó érdekét szolgálják.

Csak független licenctanácsadó, és gyártó-független szoftvergazdálkodási (SAM) eszköz lehet a garancia arra, hogy a felkészülés révén csak a cég valós igényeinek megfelelő szoftverhasználat licencdíjait kelljen megfizetni, azaz annyi licencdíjat fizessünk, amennyi jogos, de annál semmivel sem többet!

László Fábián

Your Turn To Talk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.