A JavaScript engedélyezve kell, hogy legyen a böngészőn, hogy az oldal minden funkciója megfelelően működjön.
SAM Tools and Services

A szoftvergazdálkodási folyamatok bevezetése a legtöbb szervezet esetében a jogszerű szoftverhasználat biztosítása, azaz a nem megfelelő használat jogi és anyagi kockázatának minimalizálása érdekében történik. A nagy szoftvergyártók egyre gyakoribb és rendszeresebb licencauditjai árnyékában érthető is a licencmenedzserek, informatikai vezetők igyekezete, hogy minimalizálják a büntetés kockázatát, és minél inkább megfeleljenek a megvásárolt licenceknek megfelelő szoftverhasználatnak.

Az érettségi modellben a szoftvergazdálkodás „reaktív szintjének” nevezzük azt, amikor a fő fókusz a licencaudit megfelelőségen, a szoftverek jogtisztaságán van. A beszerzés licencigények alapján  történik, ám nem biztos, hogy valóban minden megvásárolt licenc ténylegesen szükséges szoftverhasználatot fed. A „biztos, ami biztos” megfelelőség túllicenceléshez vezethet, jelentős extra költséget róva ezzel a felhasználóra.

Mindez nemcsak hazai jelenség, nemrég publikálta a The ITAM Review az elmúlt hónapokban folytatott kiterjedt nemzetközi felmérésének eredményeit, amely szerint „nyilvánvaló, hogy az ágazatot továbbra is a szoftverauditok dominálják, hiszen a szervezetek ITAM-beruházásainak fő mozgatórugói bevallottan a gyártói auditok, és a szervezetek hajlamosak túllicenceléssel túlkompenzálni „félelmüket”. A cikk megdöbbentő arányokról számol be: a kutatásban részt vevők 76,4%-a tartja túllicenceltnek saját szervezetét, és további 9,1% pedig nagyon túllicenceltnek!

76% of organizations are over-licensed

A felmérésben részt vevők 76,4% túllicencelt

A szoftvergazdálkodás következő lépcsője, amikor feltesszük azt a kérdést is, okoz-e működésbeli problémát, ha adott szoftvereket nem szerzünk be, átcsoportosítunk, ingyenes alternatívával helyettesítünk. Ehhez természetesen nem elegendő pusztán egy megfelelő SAM célszoftvert implementálni – a szoftvereszköz-gazdálkodást támogató alkalmazás csak adatokat, információkat nyújt ahhoz, hogy valóban gazdálkodjunk szoftvereszközeinkkel. Segítségével viszont a felkészült licencmenedzser már licencadminisztrációs feladatok helyett arra fókuszálhat, hogyan szervezze és integrálja a SAM folyamatokat a szervezet napi működésébe. Rendszeres belső auditokat folytathat, naprakész lehet a licenctöbblet és -hiány mértékével, és proaktívan be is tud avatkozni.

Az IPR-Insights licenctanácsadói széleskörű iparági tapasztalattal képesek egyedi-egyszeri szolgáltatások nyújtásával, vagy akár az adott vállalatra szabott, komplex szoftvereszköz-gazdálkodási folyamatok, megoldások, SAM stratégia kialakításával támogatni a projektek megvalósítását. A terület informatikai, számviteli és jogi vonatkozásainak pontos ismeretében segítik a licencmenedzsert, hogy sem az alullicencelés jogi és pénzügyi, sem a túllicencelés pénzügyi kockázatai ne terheljék meg az IT büdzsét.

IPR-Insights

IPR-Insights

Your Turn To Talk

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..