A JavaScript engedélyezve kell, hogy legyen a böngészőn, hogy az oldal minden funkciója megfelelően működjön.
SAM Tools and Services

..2014. február 19-ét követően azonban csak olyan felhasználók számára, akik rendelkeznek érvényes támogatási szerződéssel, garanciával, vagy garancia-kiterjesztéssel.

Mint arról a közelmúltban több internetes portál is beszámolt, az amerikai HP ez év február 19-ét követően érvényes támogatási szerződéshez, garanciához, vagy garancia kiterjesztéshez ? úgynevezett Care Pack előfizetéshez ? köti ProLiant szerverei egyes nem kritikus firmware-frissítéseinek letöltését.

A HP bejelentése nagy port kavart, különösen arra tekintettel, hogy az először napvilágot látott hírek szerint a korlátozás valamennyi szervertermék minden firmware-update-jére kiterjedt volna, ami igencsak radikális változás az amerikai gyártó gyakorlatában. Kritikus lehet a kérdés, különösen annak fényében, hogy megjelenését követően például a Windows Server 2012 R2 csak a megfelelő firmware-update után vált futtathatóvá a HP ProLiant MicroServer-én. A gyakorlat ezzel együtt nem példa nélküli. Az IBM ? és egyes termékei esetében a Cisco is ? csak térítés (meglévő támogatási szerződés) fejében teszi elérhetővé firmware-frissítéseit. A kezdeti bejelentést követő finomítás után ugyanakkor vállalhatónak tűnik a kompromisszum azzal, hogy a korlátozás nem terjed ki a kritikus frissítésekre, valamint az iLO, I/O és kontroller firmware-ekre. Kérdés persze, hogy megéri-e kötnünk alacsonyabb árfekvésű HP low-end szervereinkhez támogatási szerződést, amellyel hozzáférhetővé válnak ugyan a megfelelő firmware-update-ek, de a szerződés kizárólag a támogatás alá vont szervereinkre történő telepítésre jogosít fel. Biztosra vehető továbbá az is, hogy a korlátozás érzékenyen fogja érinteni azokat a cégeket, akik eddig nem hivatalos HP-partnerként, nyomott áron nyújtottak támogatási szolgáltatást HP szerverekhez.

A téma iránt részletesen érdeklődők itt találják a HP által közzétett közleményt és a kapcsolódó FAQ-t, valamint a szaksajtóban megjelent egy-egy magyar és angol nyelvű cikket, valamint egy véleményt.

dr. Rogányi Dániel

dr. Rogányi Dániel

Your Turn To Talk

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..