A JavaScript engedélyezve kell, hogy legyen a böngészőn, hogy az oldal minden funkciója megfelelően működjön.
SAM Tools and Services

..2014. február 19-ét követően azonban csak olyan felhasználók számára, akik rendelkeznek érvényes támogatási szerződéssel, garanciával, vagy garancia-kiterjesztéssel.

Mint arról a közelmúltban több internetes portál is beszámolt, az amerikai HP ez év február 19-ét követően érvényes támogatási szerződéshez, garanciához, vagy garancia kiterjesztéshez ? úgynevezett Care Pack előfizetéshez ? köti ProLiant szerverei egyes nem kritikus firmware-frissítéseinek letöltését.

A HP bejelentése nagy port kavart, különösen arra tekintettel, hogy az először napvilágot látott hírek szerint a korlátozás valamennyi szervertermék minden firmware-update-jére kiterjedt volna, ami igencsak radikális változás az amerikai gyártó gyakorlatában. Kritikus lehet a kérdés, különösen annak fényében, hogy megjelenését követően például a Windows Server 2012 R2 csak a megfelelő firmware-update után vált futtathatóvá a HP ProLiant MicroServer-én. A gyakorlat ezzel együtt nem példa nélküli. Az IBM ? és egyes termékei esetében a Cisco is ? csak térítés (meglévő támogatási szerződés) fejében teszi elérhetővé firmware-frissítéseit. A kezdeti bejelentést követő finomítás után ugyanakkor vállalhatónak tűnik a kompromisszum azzal, hogy a korlátozás nem terjed ki a kritikus frissítésekre, valamint az iLO, I/O és kontroller firmware-ekre. Kérdés persze, hogy megéri-e kötnünk alacsonyabb árfekvésű HP low-end szervereinkhez támogatási szerződést, amellyel hozzáférhetővé válnak ugyan a megfelelő firmware-update-ek, de a szerződés kizárólag a támogatás alá vont szervereinkre történő telepítésre jogosít fel. Biztosra vehető továbbá az is, hogy a korlátozás érzékenyen fogja érinteni azokat a cégeket, akik eddig nem hivatalos HP-partnerként, nyomott áron nyújtottak támogatási szolgáltatást HP szerverekhez.

A téma iránt részletesen érdeklődők itt találják a HP által közzétett közleményt és a kapcsolódó FAQ-t, valamint a szaksajtóban megjelent egy-egy magyar és angol nyelvű cikket, valamint egy véleményt.

dr. Rogányi Dániel

dr. Rogányi Dániel

Your Turn To Talk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.