A JavaScript engedélyezve kell, hogy legyen a böngészőn, hogy az oldal minden funkciója megfelelően működjön.
SAM Tools and Services

Hatalmas felzúdulást keltett a felhasználók körében a VMware által tervezett, a vSphere 5-tel bevezetni kívánt új árazási modell, amely mind a processzorfoglalatokra vonatkozóan, mind a virtualizált gépek által használható virtuális memóriára szigorú korlátozásokat tartalmazott. Az új árazási feltételeket egy partnereknek szóló blogpostban tette közzé a VMware.

Jelentős változások

Nagyobb lett a licencenként elérhető memória nagysága, az alábbi táblázatban látható az egyes kiadásokkal használható memória mérete:

Korábbi vRAM mennyiség Új vRAM mennyiség
vSphere Enterprise+ 48 GB 96 GB
vSphere Enterprise 32 GB 64 GB
vSphere Standard 24 GB 32 GB
vSphere Essentials+ 24 GB 32 GB
vSphere Essentials 24 GB 32 GB
vSphere Hypervisor (ingyenes) 8 GB 32 GB

További könnyítés, hogy a 96 GB-nál több virtuális memóriát használó virtuális gépek számára nem kell egynél több Enterprise+ licenc, így a vSphere 5-ben megjelelent 1 terabájt vRAM-ot használó virtuális gépekhez is csupán egyszer kell fizetni.

Szintén könnyítés, hogy a licencekért nem a maximális memóriahasználat függvényében, hanem az éves átlagos felhasználásnak megfelelően kell fizetni, így a csupán néhány napra beindított, pl. migrációs célú, virtuális szerverek nagyobb memóriahasználata nem viszi fel jelentősen a költségeket. Ugyanakkor a számítás pontos módja még nem ismert.

Az új licenc árnövelő hatása az átdolgozott feltételekkel kevésbé lesz jelentős, a licencdíjak emelkedésére azonban minden felhasználási forgatókönyv mellett számítani kell így is.

Nagy Sándor

Nagy Sándor

Your Turn To Talk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.