A JavaScript engedélyezve kell, hogy legyen a böngészőn, hogy az oldal minden funkciója megfelelően működjön.
SAM Tools and Services
2011. május 27. péntek
Nincs hozzászólás

Kevéssé ismert, de a Microsoft is rendelkezik az Open Source Initiative és a Free Software Foundtation által elismert Open Source/Free licenckonstrukciókkal. Ezeket a Microsoft az alaptermékeibe illeszkedő nyílt forrású komponensek licencelésénél használja.

Két ilyen licenc van: a Microsoft Public License (Ms-PL) és a Microsoft Reciprocal License (Ms-RL). Ezeken kívül a Microsoft rendelkezik még más licencekkel, melyek lehetővé teszik a forráskód megismerését, de egyéb korlátozások miatt ezeket nem tekinthetjük nyílt forrású/szabad licenceknek. Róluk egy következő bejegyzésben írok majd.

Microsoft Public License (Ms-PL)

A leginkább szabad Microsoft licenc. Az eredeti neve (Microsoft Permissive License) is mutatja, hogy megengedő* típusú licenc, így lehetőség van az így licencelt termék vagy kód bármilyen célú felhasználására. Épp ezért ez a konstrukció nem GPL kompatibilis.

Microsoft Reciprocal License (Ms-RL)

Szinte teljesen megegyezik az Ms-PL licenccel, de egy kicsivel szigorúbb, mert kikötésként szerepel benne a forráskód licencszerződéssel együtt történő kötelező továbbadása, míg az Ms-PL csak a már lefordított futtatható állományokkal kapcsolatban köti ki ezt.

A két licenc feltételei részletesen és az alattuk kiadott termékek a Microsoft Open Source oldalán találhatók.

 

* A megengedő típusú licencek legnagyobb családja a BSD licenccsalád, melyek megengedik a termék vagy kód tulajdonosi, zárt forrású termékben való felhasználását.

 

Nagy Sándor

Nagy Sándor

Your Turn To Talk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.