A JavaScript engedélyezve kell, hogy legyen a böngészőn, hogy az oldal minden funkciója megfelelően működjön.
SAM Tools and Services

Azon túl, hogy az alkoholt fogyasztó ember pár pohár után beszédesebbé válhat, a sör és szólásszabadság között nehezen találunk mély, tudományos összefüggést. Valószínűleg mind a trappista szerzetesek, mind az alkotmányjogászok fenntartással kezelnék ennek lehetőségét, azonban bármilyen furcsának tűnik is elsőre, a kapcsolat a szoftverek világában létezik. A gondolat, miszerint a free software elnevezésben a ?free? jelző nem az ingyenességre, hanem a szabadságra utal, és annak használatakor a ?free speech?-re és nem a ?free beer?-re kell gondolnunk,1 a szabad szoftver mozgalom atyjaként emlegetett Richard Stallman hasonlata alapján széles körben elterjedt. E ?szabadság? kifejezése a szoftverfelhasználás engedélyezésére új modellt formált, és egyúttal a szellemi közkincs gyarapításának eszközévé vált.

A közkincs reneszánsza

A szellemi alkotások jogában egyre nagyobb figyelem összpontosul a közkincs témájára. A szellemi tulajdonjog kiterjedése a közkincs csökkenését eredményezi,2 ami ilyenformán ? ahogy azt a rá irányuló tudományos és közéleti érdeklődés is mutatja ? a közkincs felértékelődéséhez vezet. ?A korábbi negatív, statikus, passzív szemlélet helyett, amely a közkincset ?szellemi tömegsírként?, csak egy negatívummal, a szellemi tulajdonjogok hiányával jellemezhető, elavult, poros-penészes könyvraktárak polcain elfekvő maradványként kezelte, most megjelentek és túlnyomóvá váltak a pozitív, proaktív megközelítések. Ezek a közkincset ?szellemi aranybányának?, a szellemi tulajdon domináns és dinamikusan bővülő közösségi dimenziójának tekintik, és hasznosításra buzdítanak. Hangsúlyozzák, hogy a szellemi tulajdoni magánjogok oltalmának lejárta nem halál, hanem feltámadás, a digitalizálással új életet, az ubikvitás (mindenütt jelenlét), omnipresence új szintjét nyeri el a ?tulajdon palackjából? kiszabadult szellem.

Dr. Telek Eszter vezető tanácsadónk cikke a az Infokommunikáció és jog folyóirat 40., októberi számában, vagy ide kattintva olvasható.

IPR-Insights

IPR-Insights

Your Turn To Talk

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..