SAM Tools and Services

Ma már nem lehetetlen egy vállalkozás teljes szoftverigényét nyílt forrású és ingyenes szoftverekkel kielégíteni, ám ennek feltételeivel csak kevesen vannak tisztában.

A napokban tartották a világ első, szabad szoftverekről elnevezett utcájának ünnepélyes avatását a spanyol Berga városban. Ez is jól példázza, hogy az utóbbi években a szabad szoftverek szépen lassan kilépnek a informatikusok és rendszergazdák zárt köreiből az átlagos felhasználó és a vállalati piac irányába. Ez az egyre nagyobb figyelem azonban a legtöbb esetben nem jár együtt a megfelelő ismeretanyag megszerzésével, így sokan csak nagy vonalakban,vagy egyáltalán nem ismerik a nyílt forrású szoftverekben rejlő lehetőségeket és kötöttségeket.

Sokan elfeledkeznek róla, hogy minden szoftver licencköteles, beleértve a nyílt forrású, vagy más néven szabad szoftvereket is. A nyílt forrású termékek licenceit két nagy családba lehet sorolni: a megengedő (permissive, non-copyleft) és a nem megengedő (non-permissive, copyleft) licencek közé.

A megengedő licenceket a család legismertebb és leggyakrabban alkalamzott tagja ? a Berkeley Software Distribution (BSD) licenc ? után BSD típusú licenceknek is szokták nevezni. Az eredeti BSD licenc 1989-ben íródott és azóta számtalan módosításon esett át. A licenc eredetileg négy fontos kikötést tartalmazott…

Nagy Sándor kollégánk cikke a Bitport üzleti infokommunikációs portálon, vagy ide kattintva olvasható.

IPR-Insights

IPR-Insights

Your Turn To Talk