A JavaScript engedélyezve kell, hogy legyen a böngészőn, hogy az oldal minden funkciója megfelelően működjön.
SAM Tools and Services
2010. április 21. szerda
Nincs hozzászólás

A Microsoft – az új SQL Server esetében is – a virtuális processzorokat nem a fizikai processzorok magszáma vagy bizonyos szorzóval képzett mennyiségi egység (value unit) alapon számolja. A Microsoftnál egy virtuális processzor az adott virtuális rendszert futtató fizikai processzor megfelelője.

Ez azt jelenti, hogy a virtuális processzor pontosan annyi maggal és threaddel rendelkezik, mint az a fizikai processzor, amelyen az adott virtuális rendszer fut. Amennyiben a fizikai processzornak csak tört része van az adott virtuális géphez rendelve, akkor az egész processzor licencköteles.

Az egyszerűség kedvéért nézzünk meg egy példát, melyben SQL Server 2008 R2-t futtatunk egy virtuális gépen.

Microsoft SQL Server 2008 R2-t szeretnénk futtatni egy szerveren, melyben 2 db 4 magos fizikai processzor van. Mindegyik mag 2 utasításszál (thread) párhuzamos végrehajtására képes, így a virtualizációs környezetben 16 virtuális processzor látszik. Tegyük fel, hogy az a virtuális gép, amin az SQL Server futni fog, összesen 9 virtuális processzort használ.

Azt gondolhatnánk, hogy az SQL Server licencigénye így összesen 9 processzorlicenc, de tévedünk. A Microsoft azt mondja (és írja a PUR-ban), hogy a virtuális processzor mag és threadszáma megegyezik a fizikai processzor ezen adataival. Tehát ez esetben a virtuális processzorunk is 4 magos és mindegyik mag 2 utasításszál (thread) párhuzamos végrehajtására képes, vagyis a 9-at el kell osztani 4-gyel, majd 2-vel, hogy megkapjuk a valóban licencelendő proceszsorok mennyiségét.

Rövid fejszámolást követően megkapjuk, hogy összesen 9/4/2=1,125 processzor licencelendő. Mivel azon processzorok, amelyeknek csak tört részét használja a virtuáis gép teljes processzornak számítanak, ezért az 1,125-öt felfelé kell kerekíteni. Így megkapjuk, hogy ez esetben összesen kettő darab SQL Server processzorlicencet kell vásárolnunk.

Nagy Sándor

Nagy Sándor

Your Turn To Talk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.