A JavaScript engedélyezve kell, hogy legyen a böngészőn, hogy az oldal minden funkciója megfelelően működjön.
SAM Tools and Services
2010. április 20. kedd
Nincs hozzászólás

A Microsoft az SQL Server 2008 R2 verzióval bevezet egy új kiadást is, ami számos pontos átalakítja az SQL Server licencelését. A változtatások vezérlő elve, hogy az SQL Server különböző változatai a Windows Servernél megszokott mintát kövessék.

Az SQL Server 2008 R2-ből három kiadás licencelése változott: Standard, Enterprise és Datacenter. A Datacenter kiadás kizárólag processzor alapon licencelhető, míg az Enterprise és a Standard kiadásoknál válaszható a Server/CAL licenc is. A Datacenter és Enterprise kiadások esetében a futtatott példányok lehetnek Enterprise és Standard kiadásúak is, illetve a Server Application Mobility jognak köszönhetően mozgathatók a szerverek között.

Hajtás után végignézzük a három kiadás legfőbb tulajdonságait – már ami a licencelésüket érinti.

SQL Server Datacenter Edition

Ez a kiadás kizárólag processzor alapon licenchető és a szerverben található összes fizikai processzor licencköteles. Az SQL Server Datacenter az adott szerveren korlátlan példányban egy fizikai és korlátlan számú virtuális gépen futhat, tekintet nélkül a használt fizikai vagy virtuális processzorok számára. Ezen felül tetszőlegesen futtatható a Standard vagy Enterprise kiadás bármelyik Datacenter példány helyett. A Server Application Mobility jognak köszönhetően pedig minden példány tetszőlegesen mozgatható a szerverfarmon belül a szerverek között.

SQL Server Enterprise Edition

Az Enterprise kiadás elérhető per processzor, illetve per Server/CAL licenc alatt is.

Per processzor licenc esetén két lehetőség van: vagy licenceljük az összes processzort, vagy nem. 🙂 Amennyiben az összes processzort licenceljük, akkor korlátlan példányt futtathatunk összesen 4 környezetben, melyek lehetnek csak virtuálisak vagy egy fizikai és több virtuális környezet vegyesen. Egy szerverhez több SQL Server Enterprise licenc rendelhető, ilyenkor természetesen licencenként 4 környezetben futtatható az SQL Server.

Amennyiben nem licenceljük az összes processzort, akkor az alábbi lehetőségeink vannak:

  1. Annyi processzort kell licencelni, ahány fizikai processzort használ az a fizikai környezet, amelyen az SQL Server fut.
  2. Annyi processzort kell licencelni, ahány virtuális processzort használ az a virtuális környezet, amelyen az SQL Server fut. Amennyiben a virtuális környezet egy processzornak csak a tört részét használja, a teljes processzor licencelendő.
    A Microsoft a virtuális processzort a virtuális környezetet futtató fizikai környezetben található processzorokkal azonos mag- és threadszámúnak kezeli – erről a következő bejegyzésben írok bővebben.

A futtatott példányok Enterprise licenc esetében is lehetnek Enterprise vagy Standard kiadásúak is, illetve a Server Application Mobility jognak köszönhetően mozgathatók a szerverek között.

Az Enterprise kiadást Server/CAL modellben licencelve korlátlan példányt futtathatunk összesen 4 környezetben, melyek lehetnek csak virtuálisak vagy egy fizikai és 3 virtuális környezet vegyesen. A futtatott példányok ekkor is lehetnek Enterprise vagy Standard kiadásúak is.

SQL Server Standard Edition

A Standard kiadás elérhető per processzor, illetve per Server/CAL licenc alatt is.

Per processzor licenc esetén az SQL Server a licencelt processzorszámnak megfelelő fizikai vagy virtuális processzoron futhat korlátlan példányban az adott gépen.

Server/CAL licenc esetén összesen egy fizikai vagy virtuális környezetben futhat korlátlan példány az adott gépen.

A standard licenc nem foglal magában Server Application Mobility jogot.

Nagy Sándor

Nagy Sándor

Your Turn To Talk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.