SAM Tools and Services
2009. május 7. csütörtök
Nincs hozzászólás

Az Oracle adatbázisokhoz bizonyos funkcionalitást az opciókon keresztül lehet igénybe venni. Ha például térinformatikai adatbázist szeretnénk kezelni, akkor a Spatial opció hasznos kiegészítője lehet az adatbázisunknak. Az opciók egy része meg is található a telepítőmédián. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezek ingyenesen használhatóak lennének.

Rendszeresen találkozunk olyan rendszerekkel, ahol az adatbázis-kezelő mellé különböző nem licencelt, és legtöbbször nem is használt opciókat is telepítettek. Ennek aztán jogi és pénzügyi következményei lehetnek, márpedig egy-egy ilyen opció processzor alapon licencelve többmilliós tételt jelenthet.

Hogy lehet megelőzni az ilyen helyzetet? A telepítést végző szakember legyen tisztában a termék licencelésével is, és nézzen utána, hogy milyen opciókat vásároltak meg az adatbáziskezelő mellé. Figyelni kell arra is, hogy az opciót az adatbázis-kezelővel megegyező mennyiségre kell licencelni, azaz nem lehet pl. úgy számolni, hogy az opcióra kevesebb NUP licencet veszünk, mint a teljes DB-re.

Az opciókkal kapcsolatos másik típusú probléma az, ha az általunk használt kiadás mellett nem használható az szükséges opció. Szerencsére elég jó áttekintő táblázatok érhetők el a weben arról, hogy melyik kiadás melyik opcióval használható. Google keresésben az “Oracle product family white paper” szavakat megadva megtalálhatók a különböző Oracle verziókhoz tartozó táblázatok.

Csala Zsolt

Csala Zsolt

Mondja el véleményét