A JavaScript engedélyezve kell, hogy legyen a böngészőn, hogy az oldal minden funkciója megfelelően működjön.
SAM Tools and Services
2009. május 7. csütörtök
Nincs hozzászólás

Az Oracle adatbázisokhoz bizonyos funkcionalitást az opciókon keresztül lehet igénybe venni. Ha például térinformatikai adatbázist szeretnénk kezelni, akkor a Spatial opció hasznos kiegészítője lehet az adatbázisunknak. Az opciók egy része meg is található a telepítőmédián. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezek ingyenesen használhatóak lennének.

Rendszeresen találkozunk olyan rendszerekkel, ahol az adatbázis-kezelő mellé különböző nem licencelt, és legtöbbször nem is használt opciókat is telepítettek. Ennek aztán jogi és pénzügyi következményei lehetnek, márpedig egy-egy ilyen opció processzor alapon licencelve többmilliós tételt jelenthet.

Hogy lehet megelőzni az ilyen helyzetet? A telepítést végző szakember legyen tisztában a termék licencelésével is, és nézzen utána, hogy milyen opciókat vásároltak meg az adatbáziskezelő mellé. Figyelni kell arra is, hogy az opciót az adatbázis-kezelővel megegyező mennyiségre kell licencelni, azaz nem lehet pl. úgy számolni, hogy az opcióra kevesebb NUP licencet veszünk, mint a teljes DB-re.

Az opciókkal kapcsolatos másik típusú probléma az, ha az általunk használt kiadás mellett nem használható az szükséges opció. Szerencsére elég jó áttekintő táblázatok érhetők el a weben arról, hogy melyik kiadás melyik opcióval használható. Google keresésben az “Oracle product family white paper” szavakat megadva megtalálhatók a különböző Oracle verziókhoz tartozó táblázatok.

Csala Zsolt

Csala Zsolt

Your Turn To Talk